Het Energielabel uitgelegd
24 februari '23
Het energielabel voor woningen vertelt jou of een woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Het is een verplicht document bij de verkoop en oplevering van woningen en appartementen, waarop staat welk label de woning heeft en hoe lang dit geldig is. Ook jouw nieuwbouwwoning heeft een energielabel. Wat houdt het in en wat kun je ermee?
Verschillende labels
Het energielabel wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik. Het label geeft aan hoe energiezuinig de woning is, waarbij wordt gekeken naar isolatie en installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Hoe minder fossiele energie wordt gebruikt, hoe beter het energielabel. Daarbij is A++++ het beste en G het slechtste label.
Minimaal A+++ voor jouw nieuwbouwwoning
Alle nieuwbouw grondgebonden woningen hebben verplicht een A+++ label of beter. Bij nieuwbouwwoningen wordt een tijdelijk label vastgesteld bij aanvraag van de omgevingsvergunning. Pas bij oplevering van de woning wordt het energielabel definitief vastgesteld. Aanpassingen die je tussentijds laat uitvoeren aan je woning, kunnen invloed hebben op je energielabel. Zo kan het plaatsen van extra zonnepanelen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een hoger energielabel wordt vastgesteld bij oplevering en kan de keuze voor een optionele uitbouw of bijvoorbeeld een airco juist voor een lager energielabel zorgen.
Duurzame voordelen in Maaszicht Fase 4
De woningen in Maaszicht Fase 4 zijn voorzien van duurzame en slimme energieconcepten, gericht op het voorkomen én verduurzamen van energieverbruik en het afstemmen van vraag en aanbod van energie. Daarnaast voldoen de woningen aan een bovenwettelijke BENG 2 eis. Namelijk een die 20% beter is dan het wettelijk vereiste van 30 kWh/ m2/jaar.
Als energiebesparende maatregelen worden onder andere toegepast:
• Uitstekende gevel-, vloer- en dakisolatie en isolerende HR++ beglazing
• Gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning
• Een lucht/water warmtepomp voor de opwekking van warm tapwater en centrale
verwarming
• Lage temperatuur vloerverwarming
• PV-installatie (zonnepanelen)
Mogelijkheden extra financiering
Energiezuinig wonen is een belangrijk punt op de klimaatagenda. Daardoor wordt energiezuinig wonen aangemoedigd. Dat heeft in veel gevallen een positieve invloed op jouw hypotheek. Door een gemiddeld lagere energierekening dan bij een bestaande woning, is het vanaf energielabel A++ namelijk mogelijk om meer te lenen. Zo stimuleert de overheid ook een aankoop van een nul-op-de-meter woning met een energielabel A++++. Hier kun je bijvoorbeeld tot wel € 25.000 meer lenen bij een hypotheekaanvraag.
Wil je meer weten over deze extra leencapaciteit? Klik dan op onderstaande button óf maak een afspraak voor een financiële check.